Na bogato i z przytupem.
Kategorie: Wszystkie | alko | ciastka | ciasto | desery | kawka | obiad | party | pieczywo | protal | sałatki | takie coś | Wielkanoc | śniadanie
RSS
czwartek, 08 kwietnia 2010
Niniejszym ogłaszam

Że jestem z jednej strony lekko energooszczędna, z drugiej - muszę stawić czoła mojej pracy inżynierskiej, z trzeciej - mam mało czasu na całe to blogowe zamieszanie.

W związku z tym, będę dokumentować tylko jakieś wyjątkowe zrywy kulinarne, coś co rzuci na kolana miliony i zmieni bieg historii.

Czyli krótko mówiąc, teraz będę się uzewnętrzniać dużo rzadziej.

Ale nie mówię, że wogóle.

Sto lat sto lat.

 

21:56, hachette
Link Komentarze (1) »
Śledzie w sosie curry z bananami

Też na Wielkanoc oczywiście.

Bez sensu przepisywać przepis słowo w słowo, prawda?

Dodałam jeszcze małą garść sparzonych rodzynek.

Mieszanka wydaje się pawiopędna, ale okazało się, że śledzie z bananami są kozackie.

Mimo, że wyglądają jak kałuża..

Na zakończenie wspomnę jeszcze, że zrobiłam świetną białą kiełbę duszoną w piwie, ale chyba zapomniałam jej zrobić zdjęcie.

Ale zrobiłam zdjęcie wszystkiemu, w że tak powiem, kupie.

 

Mazurki

Na 3 sposoby.

  1. mazurek pomarańczowy (moim zdaniem najlepszy)

znowu link: http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/mazurek_z_marmolada/przepis.html

Tego spodu uzyłam do wszystkich 3 mazurków.

Co zmieniłam: dodałam likier cytrynowy, a nie pomarańczowy, użyłam mąki kukurydzianej, a nie ryżowej, dałam tylko dżem pomarańczowy, do którego dodałam 3 czubate łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Moja mama produkuje takie cuda na kiju.

Przepis na ciasto jest świetny, łatwo się wałkuje, jest bardzo kruche, deliktane, długo świeże.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      2. mazurek czekoladowy

1 tabliczkę mlecznej czekolady i 1 tabliczkę deserowej stopić na parze, dodać 1/2 szklanki śmietany kremówki i aromat rumowy. Rozprowadzić na upieczonym spodzie. Rodzynki sparzyć i moczyć chwilę w rumie, posypać jeszcze nie do końca wyschnięty mazurek, polewa taka jak w mazurku pomarańczowym (śmietankę zastąpiłam rumem z rodzynek).

     3. mazurek malinowy

2/3 tabliczki białej czekolady stopić na parze, dodać dwie łyżki śmietany kremówki i 5 łyżek marmolady malinowej, rozprowadzić na spodzie.

Jeśli komuś chce się bawić, można coś ulepić z ciasta. Ale nie każdy ma zapędy na bycie Kopciuszkiem, tak jak ja..

Sernik orzechowo - kajmakowy

Absolutny hit tych Świąt.

Biję rekordy energooszczędności, więc znowu wklejam link do przepisu: http://mojewypieki.blox.pl/2010/02/Domowy-zlocisty-syrop-golden-syrup.html

Ja dodałam jeszcze polewę kajmakową, bo nie było w tym roku mazurków z prawdziwym, fajowym kajmakiem który robi moja mama. I to taki substytut. Zmiksowałam 1/2 puszki kajmaku (już chyba wszyscy wiedzą, jak się go robi, ze słodzonego mleka) z 2 łyżkami śmietanki kremówki i 2 łyżkami masła. Po upieczeniu trzeba polewę rozprowadzić na ostudzonym cieście.

W Święta postawiłam raczej na dokumentację "z terenu", niż na głębokie doznania estetyczne, za co bardzo przepraszam. Po angielsku - ajm sora.

Jajka faszerowane

Na Wielkanoc.

Składniki: (nie podaję proporcji, bo to przy takiej potrawie to prawie nie możliwe, zresztą każdy może je zmieniać, w zależności od tego jak mu pasuje)

6 ugotowanych na twardo jajek kurzych + chyba 18 jajek przepiórczych. Po ugotowaniu i wystudzeniu, jajka należy przekroić i wyjąć z nich żółtka, które roztarte dodajemy po połowie do każdego farszu.

farsz I

  • paluszki krabowe
  • serek Philadelphia light
  • rzodkiewki
  • sól
  • pieprz

farsz II

  • dojrzałe awokado
  • szalotka
  • czosnek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Składniki mieszamy razem (cebulę trzeba pokroić BARDZO drobno) i nakładamy w zagłębienie po żółtku.

Ot i cała filzofia.

Golden syrup

Sam się robi.

Przepis jest tu: http://mojewypieki.blox.pl/2010/02/Domowy-zlocisty-syrop-golden-syrup.html

Zrobiłam dokładnie tak samo (gotowałam 1/2 h dłużej), więc nie będę przepisywać.

Jest czadowy do pankejków, zwykłych naleśników i jeszcze nie wiem do czego, ale jak już go mam, to może się dowiem..

środa, 31 marca 2010
Młoda kapusta z pomidorami [F. II]

Wadżywa jak się patrzy.

Składniki:

  • 2/3 główki młodej kapusty
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 słoik (ten większy, nie ten mniejszy) koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 kostka rosołowa 'bulion warzywny'
  • 2/3 łyżki 'przyprawy do dań z kapusty'
  • pieprz

Kapustę drobno siekamy, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojonego pomidora i cebulę, koncentrat i przyprawy. Można dodać trochę soku z cytryny. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Kris wrzucił sobie tam kiełbę i też był zadowolony.

 

17:48, hachette , protal
Link Komentarze (2) »
niedziela, 28 marca 2010
Suszi - drugie śniadanie na Dukanie [faza II]

Takie sruszi bardziej niż suszi. Ale nie wiedziałam jak to nazwać.

Składniki:

  • 1 duży plaster chudej szynki
  • 3 szparagi (takie ze słoiczka)
  • 3 paski papryki
  • 1 duży placek żytni

placek żytni (przepis na 2, wielkości średniej patelni)

1/2 szklanki wody rozmieszać z 1 łyżką otrąb żytnich, 1 łyżką zarodków pszennych, 1 łyżką (tu popełniłam grzech śmiertelny) mąki żytniej razowej i szczyptą soli. Ciasto powinno dać się wałkować. Więc rozwałkować, położyć na suchej patelni i smażyć z dwóch stron do bardzo lekkiego zrumienienia. Używać od razu, a jeśli nie od razu, to przed użyciem zwliżyć wodą, żeby dał się zwijać i nie kruszył się.

Na placku rozłożyć plaster szynki, na nim ułożyć szparagi i paprykę, zwinąć w ciasny rulon i kroić w poprzek. Po upchnięciu do pudełka, bardzo dobrze się trzymają. Ja na wierzch położyłam trochę serka 0%, keczapu (mam taki bez cukru) i natkę pietruszki.

Kiedy na przerwie między zajęciami wyjęłam moje magiczne pudełko, koleżanka jedząca sewendejsa i popijająca go kolą spytała: szoto? - placki żytnie z szynką i szparagami. - łooo, daj spróbować.

I tak właśnie szerzę zdrowe odżywianie.

12:42, hachette , protal
Link Komentarze (6) »
Jogurt czekoladowy [F. I]

Bardzo dobry. Dobry też jest z samym słodzikiem i aromatem pomarańczowym.

Składniki:

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 0%
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 2 tabletki słodzika

Słodzik rozkruszyć, wymieszać dokładnie z resztą składników.

 

12:05, hachette , protal
Link Komentarze (2) »
piątek, 26 marca 2010
Pasta z wędzonch szprotek [F. I]

Od dzisiaj można warzywa. No cudnie.

Składniki:

  • ok 15 wędzonych szprotek
  • 1/2 cebuli
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 30 dag twarogu chudego
  • curry
  • sos sojowy
  • pieprz

Cebulę i ogórek drobno posiekać, połączyć z twarogiem roztarym ze szprotkami i przyprawami, dodać pokrojone w kostkę jajko. Jeśli masa będzie za gęsta, można dodać łyżkę odtłuszczonego jogurtu nauralnego.

Dzisiaj na śniadanie z placuszkami otrębowymi (przepis na nie, piętro niżej), odtłuszczonym serkiem kanapkowym i rzodkiewkami.

Zacne.

 

08:50, hachette , protal
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10